Waarom naar Amerika?
Immuuntherapie Philadelphia
Als Sophie alle behandelingen in Nederland goed doorstaat, begint de vervolgbehandeling in Amerika. Vermoedelijk zal zij medio november 2014 vertrekken naar Philadelphia voor de behandeling in het CHOP (Children Hospital of Philadelphia). Het CHOP is een bijzonder groot ziekenhuis waar veel expertise aanwezig is op het gebied van neuroblastomen en kinderkanker. Sophie en het gezin zullen voor deze behandeling circa een half jaar in Amerika moeten verblijven.
Het gaat om de zogenaamde immunotherapie, een studiebehandeling die op dit moment nog niet in Europa gegeven kan worden. Sophie krijgt medicijnen die ervoor zorgen dat de tumor niet meer kan groeien en verspreiden. Andere medicijnen zoeken de tumorcellen op en vernietigen deze. De immuniteit van het lichaam wordt verhoogd in het beenmerg en in het bloed. Witte bloedcellen worden beter aangezet om de tumorcellen te vernietigen. Tot slot wordt met andere medicijnen geprobeerd om resterende neuroblastoomcellen te veranderen in normale cellen zodat deze zich minder snel delen.
De totale combinatie van de bovenstaande medicijnen is een effectieve wijze om neuroblastoom bij kinderen te bestrijden. De antilichamentherapie in Amerika heeft gezorgd voor revolutionaire resultaten bij neuroblastoom. Deze therapie verhoogt de kansen met ruim 20%. De overlevingskans met een behandeling in Nederland in combinatie met de immunotherapie in Amerika is 40%. De voorwaarde voor deze behandeling is dat het kind een zogeheten hoog-risico-neuroblastoom heeft, dit is bij Sophie het geval.
Procedure
De artsen in Nederland bepalen in overleg met Amerikaanse collega’s of een kind deel kan nemen aan de behandeling in Philadelphia. Jaarlijks ondergaan 5 tot 10 kinderen uit Nederland deze behandeling. Meestal zijn er 6 tot 8 Nederlandse gezinnen in Amerika voor de immunotherapie van hun zoon of dochter. En inmiddels hebben in totaal 225 kinderen uit verschillende landen deelgenomen aan deze therapie.
Bijwerkingen
Tot nu toe zijn een klein aantal kinderen naar de VS gereisd. Sommige kinderen moesten de behandeling staken wegens de bijwerkingen. Pijn is een bekende bijwerking, daarnaast komt een hevige allergische reactie voor.
Immunotherapie binnenkort in Nederland
Vooralsnog wordt deze vorm van immunotherapie uitsluitend gegeven in een aantal ziekenhuizen in de Verenigde Staten. De Nederlandse oncologen hebben zich echter de afgelopen tijd ingespannen om de therapie naar Nederland te halen. Beschikbaarheid van het benodigde antilichaam (dat nog niet vrij op de markt verkrijgbaar is) en één van de ondersteunende medicijnen waren de barrières. Het lijkt erop dat deze hindernissen inmiddels genomen zijn en dat de behandeling vanaf begin of midden 2014 in Nederland beschikbaar zal zijn: http://www.hartvannederland.nl/nederland/2012/goed-nieuws-voor-neuroblastoompatientjes/. Vanaf dat moment hoeven patiëntjes (en hun gezinnen) dus niet meer naar Amerika. Rekening houdend met de duur van eerstelijnsbehandeling in Nederland, zou dit gelden voor kindjes bij wie na ongeveer eind 2013 de diagnose neuroblastoom wordt gesteld. Helaas is dit voor Sophie nog niet het geval.